Alla kan få skrivkramp ibland. För nej, det är ju bara att sätta sig och skriva alla gånger. Den lilla detaljen som kallas verklighet kan ibland hindra en. Så hur stänger man ute verkligheten för att ta sig in i fantasin?
Skrivkramp är inte alltid att inte kunna skriva. Skrivkramp kan också vara att inte ta sig tid till att skriva.
Vi har postat en hel del skrivtips här på Fruktan och här hittar du den samlade listan. Du vet att du kan.
Fruktans samlade skrivtips
Skrivtips nummer 1: Död åt ditt sociala liv
Stäng av internet. Internet är svårt att motstå och slukar tid. Du ska bara… Nej. Det ska du inte!
Stäng av mobilen eller sätt den på ljudlöst och lägg den i ett annat rum.
Sitt ner. Du får inte gå iväg. Inte ens om apokalypsen är här och Chutulu håller på att sluka världen.
Du ska inte ens märka att jorden går under, för du sitter och skriver.
Utan internet och mobil.
Skrivtips 2: Tyst som i graven?
Om du föredrar tystnad när du skriver – se till att det är tyst omkring dig. Stäng av musiken, stäng dörren och använd öronproppar för att isolera dig i din egen värld.
Om du fungerar bättre med ljud omkring dig, sätt på musik som ger dig samma stämning som den scen du vill skriva ska ha. Låtar kan återge känslor med en skrämmande precision.
Vill du återskapa en tidsera – lyssna på musiken från just den tiden, om det så är 80-tals synthpop eller det glada 20-talets Charleston.
Vill du ha känslan av att vara tonåring? Lyssna på den låt som du lyssnade på när du blivit dumpad eller var olyckligt kär när du var tonåring.
Jag vet inte vilka låtar som gör just dig glad, ledsen, extatisk eller förbannad. Det vet bara du.
Jag vet bara att om jag vill återskapa en känsla av tonårsångest så lyssnar jag på Radioheads ”Creep”. För att jag lyssnade på den så många gånger när mitt hjärta brustit som tonåring att grannarna undrade om de fick ge mig skivor för att få mig att byta musik…
Skrivtips 3: Hemma bra, men borta bäst
Har du svårt att skriva hemma för att vardagen är för påträngande – byt miljö!
Gå iväg och sätt dig och skriv någon annanstans – på ett café, på en krog, på ett bibliotek. Välj det som fungerar för dig. Stimmigt och folktätt eller lugnt och tyst. Du bestämmer.
För vissa fungerar det att gå till samma café samma kväll i veckan, för att få in en regelbunden skrivarrutin.
För andra behöver det ständigt vara nya platser, för att få nya intryck och idéer.
Om du behöver uppvärmning – glo på folk omkring dig för inspiration. Skriv ner en beskrivning av rummet, av en person i rummet, av en persons utseende, rörelser, röst för att komma igång innan du börjar skriva på det du planerat att arbeta med.
Skrivtips 4: Egoism kalllas det och det är toppen
Vad gör dej lycklig? Vad älskar du att skriva? Vad gör dig glad och får dig att gå vilse i tid och rum medan orden flödar? Det kanske inte är bokmanuset alla gånger och det är ingen som hotar dig med slaktarkniv för att få dig att skriva en bok, det är ditt eget val. Om du blir gladare av att skriva noveller och kortare historier så gör det. Det finns inget som säger att du inte kan ge ut en novellsamling istället och boken kanske kommer längre fram. Du ska bara skriva det du vill skriva. Du ska inte skriva det du inte vill skriva. Egoism kallas det och det är toppen.
Skrivtips 5: Det är inte du, det är jag
Du kan bli kräktrött på din text och känna att du aldrig mer vill se den. Ja, men lägg ner den då. Skriv på något annat. Du måste inte alltid ha gnistan att skriva på din bok, ni kanske behöver en paus i ert förhållande och träffa andra texter. Det är bättre att skriva på någonting än ingenting. Ha en flirt med en halvfärdig novell, ett utkast eller en vag idé, så kan du bli nykär i din gamla text. Eller så hittar du en starkare passion till en ny? Du ska tycka om din egen text. Inte alltid, alla har svackor, men för det mesta.
Skrivtips 6: Vad fan vet du om det?
Låt ingen läsa din text om du inte vet på förhand att personen ifråga kommer att kunna ge konstruktiv feedback och förstår din bokidé eller vad du vill åstadkomma. Presentera gärna projektet, ge exempel på vad du är ute efter för typ av kritik och ge personen några specifika punkter att tänka på inför genomläsning. Undvik att ge texten tidigt till folk vars åsikt du vet att du bryr dig enormt mycket om, även mild/slarvig kritik kan slå mycket hårdare mot ditt självförtroende än du kan ana. Du är inte alltid själv din bästa kritiker, men det betyder faktiskt inte att vem som helst är det…
Skrivtips 7: Döda din älskling
Ibland kan en text vara som att göra ett försök med ett gammalt förhållande eller ett gammalt strul. Ja, men det kanske funkar den här gången. Nej, det gör det kanske inte. Skittråkigt. Ja, du har lagt massor av tid på en idé, gullat och kämpat och peppat. Men du får inte förhållandet mellan dej och texten/historien att funka. Du måste inte använda den just nu. Spara den till senare, låt den mogna. Du måste inte ha med allt du skriver i din bok eller i din novell. Allt funkar kanske inte just nu. Döda älsklingen och hitta en ny. Sen kan ni ha en kär återförening längre fram, när du haft tid att tänka.
Skrivtips 8: Mental flatline
Alla har dagar och kvällar då huvudet är helt tomt. Eller möjligen fyllt med vardagsludd eller grått oinspirerat klegg. Det är då du plockar fram din idépärm. Den kan vara en anteckningsbok, ett googledoc eller ett enkelt worddoc där du skriver ner alla på måfå idéer som någon gång passerat ditt sinne eller en pärm fyllt med tidningsnotiser/artiklar/rubriker/låttexter/wikipedia faktautdrag/ord som någon gång väckt något i dig och som du sparat. Bläddra i den tills en mer konkret idé tar form och försök skriva ner den.
Skrivtips 9: Hang-ups
Alla har sina egna hang-ups. Sina små luckor i sitt författarsjälvförtroende. Att ditt språk inte räcker till, att du inte är så bra på miljöbeskrivningar, att du är övertygad om att du inte kan skriva trovärdiga dialoger eller vad som helst.
Försök vara medveten om vilka hang-ups du har.
Vad du nojar över och ifrågasätter i ditt skrivande.
Sen utmanar du dina hang-ups. Övertyga dig själv att skriva scener som innehåller det du tror att du inte kan klara av.
Det kommer ta emot.
Du kommer hitta på ursäkter för dig själv för att slippa göra det.
Plötsligt är det mer intressant att göra en broccoligratäng, dammsuga eller dammtorka alla bokhyllorna.
Var stark. Gör det ändå. Öva, finslipa och hitta formen.
Gör 50 hang-ups omedelbart.
Skrivtips 10: Vi borde göra slut
Det finns en stor tillfredsställelse i att göra slut. Att slutföra en text.
Därför är ett längre bokmanus en riktigt påfrestande sak, för den verkar fortsätta in i oändligheten och aldrig får du göra slut med texten och gå vidare. Då och då behöver du sätta punkt. Antingen slutföra en scen eller avsluta en novell du träffar på sidan om, enbart för din egen sinnesfrids skull. Det kan vara fantastisk skönt att sätta börja träffa andra texter efter ett långt bokmanusförhållande.
Skrivtips 11: Skriv inte klart, för fan!
När du slutar skriva för dagen, försök att sluta mitt i en scen. Hur mycket det än kliar i fingrarna att avsluta scenen helt… Varför? Jo, förstår du, då blir det enkelt att plocka upp texten och fortsätta skriva nästa gång. När du nästa gång ska börja skriva landar du mitt i den oavslutade scenen. Då har du tagit bort startsträckan för dej själv, det är bara att spurta i mål.
Skrivtips 12: Med en vapendragare kan du dra ditt vapen
Med en vapendragare kan du dra ditt vapen. Att ha en idé, men inte kunna skriva ner den är sjukt frustrerande saker. Vi har alla varit där, idén liksom finns som en obestämbar massa i huvudet och vägrar fastna på pränt. Det du kan göra är att be en kompis anteckna medan du försöker beskriva idén. Som en hisspitch. Kompisen får ställa följdfrågor, be dej förklara tydligare och göra vad som krävs för att lirka ur dej konceptet. Idén kommer ta form och låta sig fångas i fällan. Med hjälp av en vapendragare kommer du kunna slå ihjäl skrivkrampsmonstret.
Skrivtips 13: Push it
Sätt press på dig själv med deadlines. Och inte nog med det, se till att andra personer är medvetna om dina deadlines. Det är väldigt effektiv press att ha sagt till alla vännerna att bokmanuset ska vara klart till slutet av året. De kommer uppmuntra dej, påminna dej och sätta press på dig så att du slutför ditt projekt. Vem sa att grupptryck inte är bra?
Skrivtips 14: En gång är ingen gång
Du vill skriva. Du vet det. Du har idéer, utkast, skisser. Men tiden räcker inte till. Du har aldrig tid. Knepet är att ta sig tid. När du väl har avsatt en viss kväll så kommer du ha den tiden. Märkligt, men sant.
Det är därför skrivarkurser fungerar fantastiskt när du ska börja skriva. Då har du betalt pengar för kursen, du får ett schema och konkreta uppgifter.
Men du kan klara det själv. Sätt upp regelbundna skrivtillfällen i din kalender och gör ditt allra bästa för att hålla dem. Var inte överambitiös och säg att du ska skriva varje dag från början, för då tröttnar du lika fort. En kväll i veckan, en timme varannan dag, varje söndagskväll? Försök att få någon form av rutin. Du bestämmer.
Skrivtips 15: Hela den hemliga historien
Lista alla dina scener du hittills skrivit ner i ditt bokmanus eller alla scener du vet att du planerar att skriva. Skriv gärna listan i kronologisk ordning – även om manuset inte är kronologiskt berättat. När du har översikten av scener kommer du mycket enklare att se vilka hål i handlingen som behöver fyllas och hur alla bitarna hänger ihop.
Skrivtips 16: Klapp på huvudet
Sätt upp mål för dig själv. Konkreta mål som du känner är hanterbara. Att du ska skriva ett visst antal sidor eller ord. Att du ska skriva en viss scen eller en viss dialog. Att du ska avsluta kapitlet. När du klarar det, se till att belöna dig själv. Med godis, kaffe, öl, ett avsnitt av din favorit tv-serie eller något annat som gör dej lycklig. För att du är värd det.
Bonustips:
Skriv full. Redigera nykter.
Siv säger
AAAAAAH! ”Skriv full. Redigera nykter.”
You made my day. Tack för kvällens asgarv.
Boel Bermann säger
🙂
Skriviver säger
Antagligen de mest välskrivna och absolut de roligaste skrivtips jag läst!
Skriviver säger
Antagligen de mest välskrivna och absolut de roligaste skrivtips jag läst!